Oleksandr Usyk med alle beltene i cruiservekt

Alle VM-titlene i proffboksing

Hvem blir ikke forvirret av alle titlene i proffboksing? I dette innlegget skal jeg komme med en oversikt over VM-forbundene og deres belter.

Fire anerkjente forbund

Det hele startet i 1884 da «Nonpareil» Jack Dempsey (ikke «Manassa Mauler») ble den første anerkjente verdensmesteren i mellomvekt under Queensberry-reglene. Siden den tid har det blitt opprettet svært mange forskjellige forbund som sanksjonerer VM-tittelkamper. I dag finnes det fire anerkjente forbund som har VM-titler, World Boxing Association (WBA), World Boxing Council (WBC), International Boxing Federation (IBF) og World Boxing Organization (WBO).

Det eldste forbundet som fremdeles er aktivt i dag er WBA. De ble opprinnelig stiftet i 1921 under navnet National Boxing Association (NBA), men i 1962 ble de til WBA. WBC ble dannet i 1963, IBF i 1983 og WBO i 1988. Ellers har boksebladet The Ring gitt ut lineære titler siden 1922.

Det her var egentlig den enkle oversikten, men nå begynner den kompliserte biten.

World Boxing Association

WBA har tre forskjellige VM-titler. Øverst har du WBA super world title, så har du WBA world title, før du har interim WBA world title. Interim er bare en midlertidig tittel. Det vil si at vinneren av den tittelen blir gjort til førsteutfordrer, og hvis den som har den vanlige VM-tittelen ikke kan forsvare tittelen sin innen en viss tid, så blir interim-mesteren oppgradert til vanlig verdensmester. Før var forbundene mye strengere da det kom til forsvar av titler, men nå tøyer de sine egne regler mer og mer. Super-tittelen utdeles som regel bare om det bokses om titler i flere forbund.

World Boxing Council

WBC har mange forskjellige navn på beltene sine. Øverst har du det vanlige VM-beltet, og under har du interim, silver, diamond, franchise, etc. De finner på nye belter hele tiden, og det virker nesten ikke som om forbundet selv vet hva slags belter det er de har laget. De lager ofte et nytt belte for en spesifikk kamp. Hva i all verden er poenget med det? Jo, det skaper jo publisitet for deres egen del, og så kan de samle inn enda flere sanksjoneringsavgifter.

International Boxing Federation

IBF var fra 1977 til 1983 United States Boxing Association (USBA), og de har kun et interim-belte foruten VM-tittelen deres. Deres første verdensmester var «Marvelous» Marvin Hagler. IBF har vært involvert i mye drama opp gjennom årene, blant annet fordi det ble bevist at promotorer betalte for å få deres egne boksere høyere rangert hos forbundet.

World Boxing Organization

Som IBF har WBO også bare en interim-tittel utenom deres VM-tittel. Det tok litt tid før WBO ble anerkjent på verdensbasis. De ble først store i Europa med britiske tittelholdere som Chris Eubank og Naseem Hamed. To ganger flyttet WBO Darrin Morris opp på rankingliste deres selv om han var død.

Bryter sine egne regler

Hovedroblemet er at forbundene bryter sine egne regler støtt og stadig. Du kan for eksempel bare holde titler i en vektklasse, ikke flere. Floyd Mayweather Jr. har holdt titler i weltervekt og super weltervekt samtidig. Det er fordi han genereren mye penger i sanksjoneringsavgifter til forbundene. Vanligvis tar de 3 % av gasjen. De tøyer alltid sine egne regler når det er snakk om penger.

Forbundene samarbeider ikke

Hadde det ikke vært mer oversiktlig om verdensmester i WBA hypotetisk sett gikk for beltene til WBC, IBF og WBO også? Jo, absolutt. Grunnen til at det skjer svært sjeldent, foruten egeninteresse til promotorer som vil forsvare sine egne boksere, er fordi hvert forbund har sine egne rankinglister. Hvem som er utfordrer hos WBC er som regel en annen bokser enn den WBO har som utfordrer. Derfor er det nesten umulig å holde alle de fire beltene samtidig. Foreløpig har bare Bernard Hopkins, Jermain Taylor, Terence Crawford og Oleksandr Usyk holdt alle samtidig.

TV en viktig årsak til alle forbundene

En stor bidragsyter til at det har blitt så mange forbund er faktisk TV. Det er mye lettere for TV å få flere seere om de skal vise en VM-tittelkamp. Etter 2. verdenskrig ble TV en viktig del av boksingen, og da ble det lettere å selge en kamp om det var en tittel på spill.

Flere muligheter for bokserne

Det er både pluss og minus med å ha flere forbund. Plusset er at det blir flere muligheter for bokserne. Minuset er at det blir uoversiktlig å holde styr på alt sammen, og dessuten mister en VM-tittel sin legitimitet når det finnes så mange forskjellige VM-titler der ute.

Med dette innlegget håper jeg at jeg har skapt litt klarhet i all uklarheten. Dette er et utrolig vanskelig tema siden forbundene hele tiden kommer med nye belter. Derfor er det viktig å følge med hele tiden.