Foto: EBphoto.no / Erik Bjørnflaten

Først ut!

Først ut ropes på de aller fleste boksestevner, men hva betyr det egentlig?

Husk å abonnere på min YouTube-kanal: https://www.youtube.com/channel/UC9L1waNzGCqw1YGOUtYgxRQ/?sub_confirmation=1

Tidligere har jeg selv sagt det fra hjørnet under kamper.

Jeg er ganske sikker på at de fleste mener det er å slå først. Å slå først er absolutt ikke alltid en trygg handling i bokseringen. Kanskje det er nettopp det motstanderen din venter på, en fin kontringsmulighet. Skal slaget bare slås helt ukritisk til glede for motstanderen når treneren din skriker til deg?

Det jeg legger i begrepet først ut er mange forskjellige ting som får motstanderen til å gjøre justeringer etter deg. Det kan være en finte, en forflytning med bena, en ny look, og å faktisk slå et slag.

Jeg tenker det er viktig å spesifisere hva det er bokseren skal være først ut med. Gir det mening? Derfor synes jeg det er bedre å bare si den tingen han skal være først ut med.

Det er forståelig at det også kan bety at du skal være den som tar initiativ, men er det allikevel ikke bedre å være mer spesifikk? Satt litt på spissen blir det som å si du må vinne runden – uten å komme med klarere instruksjoner enn det.

Jeg har et navn på alle bevegelsene mine i bokseringen. Om en bevegelse ikke allerede har et anerkjent navn, ja, da finner jeg på et navn på egenhånd. Slik tydeliggjøres hver eneste bevegelse.

Boksing er en utrolig vanskelig og komplisert sport, men jeg mener jeg får mer klarhet i alt kaoset av å ordlegge og forklare hva som foregår. Motivet mitt er å gjøre det enklere og mer forståelig fordi det er nettopp det som trengs i kampens hete.