Her vant jeg på unanimous decision i Ekeberghallen. Foto: EBphoto.no / Erik Bjørnflaten

Hvordan vant Thanderz og Havnaa?

Etter kampene Thanderz og Havnaa hadde i Ekeberghallen har plutselig alle blitt dommere. I dette blogginnlegget skal jeg forklare hvordan en boksekamp dømmes.

Kampen til Thanderz ble scoret 96-93, 97-93 og 94-95, mens kampen til Havnaa ble scoret 95-96, 97-94 og 96-94. Det vil si at begge vant på split decision. Hvordan kom dommerne frem til de sifrene?

Ten point must system

I proffboksing dømmes en kamp med noe som heter ten point must system. Det vil si at når en runde starter har begge bokserne ti poeng. Den som taper runden får ni poeng eller mindre. Taperen av runden får mindre enn ni poeng ved nedslagninger eller poengtrekk. Om begge slås ned får taperen av runden bare ett poeng mindre. Det finnes dog tilfeller hvor runder med en nedslagning bare scores 10-9 fordi personen som ble slått ned var veldig overlegen foruten nedslagningen, men det er svært sjeldent. I utgangspunktet dømmes det ikke på den måten. I en veldig overlegen runde med mye dominans kan det scores 10-8, men det skjer også skjeldent. Hvis den ene bokseren gjør en åpenbar intentional foul, som å slå i bakhodet, slå lavt, etc., skal det trekkes to poeng. Da scores runden 10-7. Jevne runder ender 10-10.

Scoringskriterier

Tredjemann i ringen er kampleder, mens utenfor ringen har du tre dommere som scorer kampen runde for runde. Du vinner en runde først og fremst ved å lande klare treffere. Dommerne sitter ikke og teller treffere som de gjorde i amatørboksing før, men det går litt på skjønn. Noen har sansen for et høyt volum av treffere, men generelt sett gis runden til den bokseren som lander de hardeste slagene, altså den som gjør mest skade. Det neste scoringskriteriet er effektiv aggresjon. Med det menes at den bokseren som er aggressiv og prøver å skape kampen skal få igjen for det. Dommerne må derimot følge godt med. Grunnen til at det heter effektiv aggresjon er fordi du må faktisk treffe. Det er ikke effektiv aggresjon om du går fremover, men bommer med alle slagene dine. Deretter har du et scoringskriterie som er ganske vagt for mange, ring generalship. Det vil si den som styrer hvordan kampen bokses, og ikke minst hvor i ringen kampen bokses. Til slutt har du et kriterie som dessverre overses ganske hyppig, nemlig forsvar. Den bokseren som viser bra forsvar, som Floyd Mayweather Jr., skal få igjen for det.

Avgjørelser

Bokseren som vinner hos alle tre dommerne vinner på UD, unanimous decision. Thanderz og Havnaa vant som nevnt på SD, split decision. Om en dommer har uavgjort, mens de to andre går til den ene bokseren blir det en MD, majority decision. MD kan også stå for majority draw. Da har to dommere kampen uavgjort samtidig som en dommer har den ene bokseren som vinner. Om to dommere har hver sin vinner mens en dommer har uavgjort, da blir kampen D, draw. Som regel er en kamp offisiell etter fire fullførte runder. Om kampen stoppes ved an accidental foul, som en uheldig skalle, går man til poeng. Da vinner bokseren på TD, technical decision. Om kampen stoppes før fire runder på en accidental foul, blir det enten en TD, technical draw eller ND, no decision, eventuelt NC, no contest avhengig av hvilken kommisjon som sanksjonerer kampen. Hvis kampen stoppes i hjørnet blir resultatet RTD, retired. Ellers har de de mest kjente avgjørelsene folk kjenner til som KO, knockout og TKO, technical knockout. I England dømmes ofte mindre kamper bare av kampleder i ringen. De samme kriteriene brukes, men da ender en poengavgjørelse på PTS, points.

WBC har en egne regler

Jeg vil også legge til hvorfor motstanderen til Thanderz, Ramos, fikk poengtrekk i siste runde da Thanderz fikk et kutt. Det var en såkalt accidental headbutt. Akkurat i de tilfellene har forbundet WBC sine egne, relativt nye, regler. Bokseren som ikke får kutt skal nemlig trekkes ett poeng fordi kuttet er en ulempe. Den som ikke får kutt kan dra en fordel av det. Om Ramos kunne dra en fordel av det i siste runde er derimot noe som kan være åpent for diskusjon. Hadde Ramos skallet Thanderz med hensikt hadde hun gjort en intentional foul, som jeg snakket om over, og da hadde hun mistet to poeng. Og bare for å leke litt med mulighetene der ute, den siste runden kunne blitt scoret 10-8 til Thanderz om hun vant runden foruten poengtrekket, men den kunne også blitt scoret 9-9 om Ramos vant runden.

Subjektiv scoring

Scoringen i boksing er svært subjektiv. Derfor blir det ofte store diskusjoner i etterkant av kamper, som det har blitt nå med Thanderz og Havnaa.