2019 Sparring med Alexander Hagen og en polakk. Harald Skog som er siste norske bokser som gikk VM-kamp i Ekeberghallen. Bilder fra Oslo Bokseklubb på Jordal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Ikke glem å korrigere det grunnleggende i boksetreningen​

Det finnes flere og flere måter å trene boksing på, men uansett hvordan man trener så må man aldri glemme å fokusere på den grunnleggende teknikken også.

Jeg har alltid vært åpen for å utforske forskjellige måter å trene boksing på. Jeg ser gjerne på videoer av hvordan andre trener. Kanskje det mest populære de siste årene har vært putetrening, spesielt på den måten Floyd Mayweather Jr. er kjent for å gå på puter, såkalt mittology.

Jeg synes det er fint at folk gjør det. Det er kjempebra trening, og i tillegg til det tekniske aspektet er det gøy og utfordrende mentalt. Det jeg dog veldig ofte bemerker meg er at trenere ikke legger vekt på helt fundamentale ting i boksingen. Greit nok å kunne slå masse raske kombinasjoner og ha kule unnvikelser etterpå, men hva med å stå i boksestilling med bena? Hvordan er skuldrene plassert? Hva med hodet? Håndposisjoneringen? Balansen? Slås det fra riktig distanse? Elementære ting som dette danner hele grunnmuren for å ha god bokseteknikk.

Jobber med grunnleggende teknikk hver dag

Selv om jeg har bokset en del kamper selv så står jeg fremdeles og jobber på helt grunnleggende teknikk hver eneste dag. Mange har innstillingen at sånn type trening er for lett og kjedelig, men kanskje de heller skal se seg selv i speilet før de tar avstand fra det. Man kan fremdeles trene på helt grunnleggende teknikk selv om man har en komplisert trening. Det handler bare om å komme med de korrigeringene mens man for eksempel gjør putetrening.

Jeg er i utgangspunktet av den oppfatning at all boksing uansett hvilket nivå består av grunnleggende teknikk. Det handler bare om hvordan man setter det sammen og utfører det. Det er den biten som kan få det til å se komplisert ut. Jeg kan slå en kjapp kombinasjon og komme med en unnvikelse til siden før jeg slår igjen. Sammensatt virker det komplisert, men om vi bryter ned hver bevegelse ser man at alt er grunnleggende teknikk.

Det jeg vil konkludere med er at trenere må passe på de helt grunnleggende tingene uansett hva slags boksetrening man utfører. Jeg legger merke til at det blir oversett gang på gang.