Larry Holmes lander en jab på Evander Holyfield.

Jabben er det viktigste slaget i boksing

Med en god jab kan du finne riktig distanse, ødelegge rytmen til motstanderen, skape åpninger for andre slag og mye mer.

Jabben er det nærmeste målet til motstanderen din. Den kan slås enkeltvis, dobbel, trippel, oppe og nede, 45 grader oppover, til kroppen, osv.

Hvis jabben er det viktigste slaget i boksing må jo det viktigste forsvaret være forsvar mot jabben. Den kan fanges med bakre hånd, du kan flytte hodet til sidene, dra overkroppen bakover osv., men det aller beste forsvaret er ofte en god kontring.

For å unngå at motstanderen din kontrer når du jabber, må jabben din være variert. Hvis du slår en vanlig jab hver eneste gang blir det lett å time deg med en kontring.

Bør du alltid slå en jab? Nei. Det er primært sett et slag som slås fra avstand. Hvis du eksempelvis slår den på halvdistanse kan du fort bli kontret med hooks og overhands. Alt i boksing er situasjonsbasert.

Den verdenskjente treneren Jimmy Montoya sa dette til meg en gang: «If you don’t know what to do, throw a jab. Then, if you still don’t know what to do, throw another jab.»

Larry Holmes

Larry Holmes er kanskje den tungvekteren som har hatt best jab gjennom tidene. Ellers vil jeg nevne Willie Pep, Matthew Saad Muhammad, Andre Ward og Sergey Kovalev. Kovalev scoret faktisk flere nedslagninger og knockouts med jabben sin. Dere husker sikkert da han slo ut Anthony Yarde med en jab i august.

Ta heisen ned til første etasje

Her lander jeg en jab til kroppen på Emmanuel Feuzeu i Ekeberghallen. Foto: EBphoto.no / Erik Bjørnflaten
Her lander jeg en jab til kroppen på Emmanuel Feuzeu i Ekeberghallen. Foto: EBphoto.no / Erik Bjørnflaten

Her hadde jeg etablert jabben oppe først slik at motstanderen min forventet at den skulle komme til hodet. Bare se nærmere på øynene hans. Han ser oppover, og dermed fikk han ikke med seg at jeg skulle gå ned til kroppen. Husk å alltid skifte nivå når du slår jabben til kroppen. Ta heisen ned til første etasje. Ellers blir du lett kontret over.

Å variere jabben oppe og nede gir motstanderen dobbelt så mye å tenke på. Når den i tillegg slås fra forskjellige vinkler, i varierende tempo og i skiftende antall skaper det fort forvirring.

Forbedringspotensiale finnes alltid. Jeg holder ikke telefonen med høyra og så løfter jeg ikke venstre skulder. Til mitt forsvar er hodet mitt off-center, til høyre for senterlinjen. Det skaper en lang vei for høyra. Han svarte for det meste med venstre hook, men jeg var for langt nede og ute til siden til at den traff.