Hvis det er tilgjengelig så ser jeg alltid innmarsjen også. Foto: Tor Erik Sagvolden / VestbyFoto

Jeg får vondt i magen hver gang en bokser sier han ikke ser på boksing

Hvordan er det i det hele tatt mulig? Denne personen ser gjerne på annen sport, helt sikkert fotball, men ikke den sporten han utøver. For meg er det helt absurd å tenke på.

Et nytt perspektiv

Da jeg bokset i Flekkefjord var miljøet mildt sagt lite. Det jeg lærte var det eneste som fantes der nede. Det var i starten ingen andre ytre impulser som kunne påvirke meg. Etterhvert ble det viktig for min egen utvikling å se på boksing for å se på ting fra et nytt perspektiv.

Jeg sier ikke at du ikke skal høre på treneren din, men det kan være godt å se konkrete eksempler på det du trener på. Se hele kamper, ikke bare høydepunkter på en mobiltelefon. Hvis du har sett en hel kamp på en mobiltelefon sier jeg bare stakkars deg. Se den på en ordentlig skjerm, og ikke gjør masse andre ting samtidig. Få med deg alt som skjer i ringen. Hva blir sagt i pausene?

Sier jeg det er lurt å se på boksing slik at du kan kopiere stilen fra de gode bokserne? Nei, absolutt ikke. Det går selvsagt an å plukke opp ting, men det er viktig å få det til å fungere for deg. Du må gjøre det på din egen måte.

Jeg har selv plukket opp flere teknikker og bevegelser fra kamper jeg har sett. Det jeg har gjort er å fange opp en teknikk for så å forme det til noe som passer meg. Alle tar litt fra de beste.

Ingen ser det samme

Alle som ser en boksekamp ser noe forskjellig. Noen ganger kan jeg lure på om jeg har sett den samme kampen som andre. Dere har sikkert spurt dere selv det samme når noen dommeravgjørelser leses opp etter en kamp.

Det er som regel en viss overensstemmelse om hva som skjer i ringen, men ingen øyne ser akkurat det samme. Der det kanskje er minst enighet er når det kommer til hva som betegnes som effektiv aggresjon, og om du setter pris på harde enkeltslag eller mange lette slag. Smak og behag. Det får spares til et annet innlegg.

Uansett, du lærer mye nytt av å se og observere kamper. Siden jeg har pratet så mye om viktigheten av å se på boksing, ja, da kan jeg like gjerne slenge med noen fine kamper under.

George Foreman vs. Ron Lyle
James Toney vs. Iran Barkley
Emanuel Augustus vs. Ray Oliveira
Mike Weaver vs. John Tate