Her er jeg sammen med IBF-verdensmester i super mellomvekt, Caleb Plant, etter min siste sparringsperiode i vinter.

«Sparrer du for tiden?»

Dette er et spørsmål jeg blir stilt hele tiden – uansett hvor langt unna jeg er en kamp. Når jeg er 80 år gammel kommer sikkert folk fremdeles til å spørre meg om jeg sparrer. Det virker i hvert fall slik.

Hvor mye sparrer egentlig en proffbokser, og hva med en amatørbokser? Er det vanlig å sparre året rundt, eller bare frem til kamper?

Sparringsmengde avhenger av kamplengde

Før en proffkamp er det vanligst å sparre alt fra tre til seks uker, avhengig av hvor mange runder kampen skal gå. Er det bare en 4-runder blir det gjerne kun tre-fire uker med sparring, og ved en 12-runders kamp blir det fort seks uker med sparring.

Det er viktig å presisere at det ikke sparres hver dag iløpet av en oppkjøring til kamp. Tre ganger i uka er mest vanlig verden over, men noen sparrer selvsagt mer eller mindre.

I starten av treningsleieren begynner man ofte med å gå noen 4-rundere før rundeantallet gradvis øker.

Amatørboksere sparrer oftere enn proffboksere siden de fort kan gå kamper året rundt, i hvert fall internasjonalt. De sparrer derimot ikke like mange runder om gangen. Innenlands varer sesongen fra høst til sen vinter/tidlig vår, og da blir det som regel et sparringsopphold under sommeren.

Selv om jeg nødvendigvis ikke har en kamp i sikte kan jeg noen ganger sparre for det. I januar/februar var jeg jo i Las Vegas hvor jeg sparret en del med Caleb Plant. Jeg vil hele tiden utvikle meg som bokser, så jeg liker å få litt ny giv av og til.

Må jeg være skarp hele tiden?

Flere sier til meg det er viktig jeg er skarp, uansett når det er på året. Virkelig? Det tar meg kanskje to uker med sparring før jeg begynner å bli skarp og refleksene er der de skal være.

Når jeg først er inne på skarphet kan jeg like gjerne snakke om ringrust. Ja, det eksisterer, men jeg mener det henger mye mer sammen med aktiviteten du har utenfor ringen. Hva slags vaner eller uvaner du har spiller en stor rolle. Om du trener boksing året rundt, holder kroppen din i bra form samtidig som du lever sunt, da er ikke ringrust en så stor faktor.

Har ikke sparret siden i vinter

På grunn av korona kan jeg fremdeles ikke sparre. Nå har jeg faktisk ikke sparret siden jeg var i Las Vegas i vinter, men jeg har utviklet meg ganske mye den siste tiden for det. Ta en titt her for å se hva jeg har holdt på med:

https://youtu.be/izzRDS_CbLs

Når dere først er inne på kanalen min så husk å abonnere! Jeg kommer med nye videoer ukentlig.